Werkstress voorkomen in je team? Geef het goede voorbeeld

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

Wist je dat bijna 50% van de werknemers buiten werktijd (bijna) altijd bereikbaar is? Geef jij het goede voorbeeld?

Dat een goede werk-privébalans belangrijk is, is inmiddels een open deur. Maar geef jij als leidinggevende eigenlijk het goede voorbeeld? Ben jij bijvoorbeeld tijdens vakanties écht vrij of houd je dan toch je mailbox nauwlettend in de gaten? Hoe je je als leidinggevende opstelt en hoe jij omgaat met de combinatie werk en privé, bepaalt namelijk deels hoe medewerkers dit aanpakken. Ontdek hier 5 tips waarmee jij het juiste voorbeeld geeft en zo werkstress kunt voorkomen in je team.

De voorbeeldfunctie van een leidinggevende

Als leidinggevende stuur je uiteraard niet alleen een team aan. De voorbeeldrol die je hebt, is minstens zo belangrijk. Je kunt je team inspireren met hoe jij je opstelt. Geef jij bijvoorbeeld soms prioriteit aan een huisartsbezoek met je kind of een belangrijke schoolafspraak en mis je daar af en toe een werkmeeting voor? Dan inspireer je met dat soort keuzes ook andere werkende ouders om werk en privé met meer ontspannen te combineren.

Verder is het belangrijk dat je als leidinggevende doet wat je zegt. Stel: een leidinggevende zegt wel altijd “Op vrije dagen moet je ook echt vrij zijn”, maar verstuurt zelf regelmatig ’s avonds of in het weekend e-mails. Dan lijkt het voor medewerkers alsof het wel degelijk normaal is om op vrije momenten door te werken.

Waarom jij een belangrijke rol speelt in werkstress voorkomen?

Werkstress is de nummer 1-reden voor verzuim op de werkvloer. Zeker onder werkende ouders komen stress en burn-outklachten veel voor. Maar liefst 91% van de ouders vindt de eerste 1000 dagen met hun kind te zwaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Door langdurige werkstress voor te zijn, voorkom je een burn-out, ziekte en ook verlies van werknemers. Dit gaat verder dan alleen de workload en het aantal vergaderingen. Het blijkt dat een deel van de werkstress ná werk plaatsvindt. Veel werknemers vinden het lastig om na werktijd hun werk los te laten. Uit een enquête van het CBS en TNO onder 63.000 werknemers blijkt dat bijna 50% van de werknemers vaak of altijd bereikbaar is buiten werktijd.

Willem van Rhenen (hoogleraar Bevlogenheid en productiviteit bij Nyenrode Business Universiteit) vergelijkt dat continu bereikbaar zijn met dwangmatig gedrag. Op de Nyenrode-website zegt hij: “Zoals rokers bij het weggaan even voelen of hun pakje sigaretten wel in hun jaszak zit, zo checken workaholics hun telefoon en mail.” En dat is dus niet bepaald handig om werkstress te voorkomen.

Door hierin zelf als leidinggevende het goede voorbeeld te geven, kun je je team van deze gewoonte afhelpen. Als leidinggevende kun je bij uitstek medewerkers laten zien hoe het anders kan. Hoe je dat doet? Deze 5 tips helpen je daarbij.

  1. Mail of bel zelf niet ’s avonds of op vrije dagen

    Zeg eens eerlijk: klap jij regelmatig op vrije dagen je laptop open? Mail jij weleens collega’s op zaterdag en zondag? Of blus je zelfs tijdens je vakantie brandjes op het werk? Natuurlijk zijn er noodsituaties die niet kunnen wachten. Maar probeer verder het goede voorbeeld te geven door op vrije dagen niet te mailen of bellen.

    En vind je het toch fijn om op die dagen je mailbox bij te houden? Of om tijdens het weekend soms achterstallige e-mails weg te werken? Plan dan je e-mails in om op een later tijdstip te versturen. In Outlook en Gmail kun je aangeven dat jouw e-mail op een later moment verstuurd moet worden. Het lijkt dan voor de ontvanger alsof jouw vrijdagavond-mail pas maandagochtend om 9 uur is verstuurd.

    Het voordeel hiervan is ook dat de mailbox van medewerkers leger blijft. Daardoor komen ze minder snel in de verleiding om buiten werktijd hun e-mails te checken.

  2. Leg de lat voor anderen net zo hoog of laag als voor jezelf

    Je hebt een goed team met veel talent en ambitie. Niet gek dus dat je verwachtingen hoog zijn. We verwachten allemaal enige flexibiliteit op het werk. En we verwachten allemaal bepaalde andere dingen. Denk aan op tijd op het werk verschijnen, e-mails niet te lang laten liggen of meetings niet vergeten.

    Verwacht jij bepaalde dingen van medewerkers, zoals op tijd bij meetings verschijnen of soms voor spoedtaken ’s avonds nog doorwerken? Walk the talk en doe dat alles zelf ook. Kom bijvoorbeeld ook zelf gemaakte afspraken na, beantwoord zelf e-mails altijd op tijd en volg gemaakte beloftes op.
  3. Vertel zelf over jouw uitdagingen met werk-privébalans

    Durf je ook als leidinggevende kwetsbaar op te stellen. Dat je leidinggeeft, betekent niet dat jij het perfect voor elkaar moet hebben qua werk-privébalans. Als je zelf een gezin hebt, dan loop je ongetwijfeld ook weleens tegen uitdagingen aan in de combinatie werk en gezin. En zijn je kinderen al wat ouder? Dan herinner je je vast nog iets van de uitdagende periode toen zij jong en de nachten kort waren.

    Praat daar eens over met medewerkers. Vraag vanuit oprechte interesse hoe het je medewerkers met kinderen vergaat. En aarzel niet om voorbeelden uit je eigen leven in te brengen. Dat nodigt de ander vaak ook uit om meer te vertellen en creëert een persoonlijke connectie. Ook laat je daarmee aan je medewerker zien dat diegene hier niet alleen in staat en dat je je kunt inleven in hun situatie.

  4. Laat zien dat je zelf soms privésituaties voor laat gaan

    Werknemers kunnen het vanuit schuldgevoel best lastig vinden om (voor hun gevoel) “alweer” vrij te nemen of eerder weg te gaan voor iets met de kinderen. De ene keer is het een ouderavond, dan weer een huisartsbezoek of een ziek kind dat opgehaald moet worden van de opvang. Laat zien dat jij daar als leidinggevende begrip voor hebt. Hoe doe je dat nu beter dan door je niet geheimzinnig te doen over je eigen privé-verplichtingen als die onder werktijd vallen?!

    Als je zelf kinderen hebt, moet je misschien zelf ook weleens weg van kantoor om een kind op te halen of bij je zieke zoon of dochter thuis te blijven. Heb je zelf geen gezin? Dan moet je wellicht soms voor een ander gezinslid, zoals een zieke partner of een ouder, weg. Door daar eerlijk voor uit te komen, leg je de drempels voor je collega’s ook lager om voor belangrijke dingen naar huis te gaan en dan ‘s avonds of een andere keer de uren in te halen.
  5. Spreek positief over het werkende ouderschap en verlof

    Het zal je verbazen dat in sommige werkculturen nog steeds neerbuigend wordt gesproken over het werkende ouderschap, parttime werken of verlof opnemen. Misschien heb je zelf weleens uitspraken gehoord als:

    “Ga je 4 dagen werken in plaats van 5 dagen? Zonde!”

    “Je bent er al zo lang uit vanwege zwangerschapsverlof. Moet dat ouderschapsverlof echt?”

    “Oh, heb je weer een papadag?”

    “Is je kind nu alwéér ziek?”

    “Kan je partner of kunnen opa en oma niet oppassen?”

    Het is vast een open deur dat het belangrijk is om dat soort uitspraken op de werkvloer te mijden. Toch komen ze nog regelmatig voor. Hoor je iemand zoiets zeggen? Spreek elkaar er dan op aan. Probeer mensen juist aan te moedigen om privé en werk op een gezonde manier te combineren. Stimuleer ouderschapsverlof of partnerverlof. Reageer empathisch in plaats van te oordelen als een medewerker in een spagaat zit tussen werk en privé door een ziek kind.

    Als jij niet oordeelt en mensen aanspreekt op vervelende opmerkingen, creëer je een meer oudervriendelijke werksfeer. Dat kan bij jonge ouders veel werkstress voorkomen. Ze voelen zich meer gesteund om er voor het thuisfront te zijn als dat nodig is. Dat maakt hen ook weer loyalere werknemers.

Werkstress voorkomen bij werkende ouders? Wij helpen je

Naast het goede voorbeeld geven, kun je werknemers met kinderen ook op andere manieren helpen om werkstress te voorkomen. Bij WorkFamily Solutions nemen we jouw werknemers met kinderen zoveel mogelijk zorgen uit handen. We bieden kinderopvang voor werknemers, incidentele kinderopvang en coaching & expertise.

Laat je werknemers met kinderen dankzij ons aanbod zien dat je met hen meedenkt. Dat zorgt voor meer loyaliteit, meer tevredenheid en minder werkstress en uitval.

Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen? Bekijk onze diensten of plan een kennismaking.

Auteur

WorkFamily Solutions