Werkende ouders met een parental burn-out

Artikel

Als ervaren HR-manager weet je ongetwijfeld hoe belangrijk een gezonde werk-privébalans voor werknemers is. Maar wist je dat maar liefst 1 op de 5 ouders symptomen ervaart die passen bij een parental burn-out? Deze stille epidemie heeft veel impact op zowel werknemers als organisaties1. Laten we dieper ingaan op dit onderwerp, inclusief concrete tips voor (HR-)managers om parental burn-outs te voorkomen.

Wat is een parental burn-out?

Een parental burn-out is niet langer een zeldzaam verschijnsel. Recent onderzoek toont aan dat een groot deel van de werkende ouders te maken krijgt met symptomen als chronische vermoeidheid, emotionele uitputting en verminderde prestaties op het werk. Dit gaat verder dan de normale uitdagingen van het ouderschap2. Ook heeft het directe invloed op het welzijn van werknemers.

De impact op werknemers en organisaties

De persoonlijke gevolgen van een parental burn-out kunnen zijn dat iemand snel vermoeid of overprikkeld is en dat situaties uit het dagelijks leven al te veel zijn. Een parental burn-out heeft niet alleen gevolgen op persoonlijk vlak voor werknemers met kinderen. Het leidt ook tot een lagere productiviteit, meer verzuim en uitval, een hoger stressniveau en een lagere betrokkenheid op de werkvloer. Het is dan ook belangrijk om dit probleem als HR-manager aan te pakken.

Hoe voorkom je een parental burn-out?

Nu je weet hoeveel impact een parental burn-out heeft, is het extra belangrijk om dit te voorkomen. Wat kun je daar als werkgever doen? Dit zijn onze 5 tips voor werkgevers.

1. Verplaats je in werkende ouders

Empathie zorgt ervoor dat werkende ouders minder stress en meer werkplezier en productiviteit ervaren. Verplaats je daarom in de schoenen van werkende ouders. Dit kan je doen door een luisterend oor te bieden en oplossingen te zoeken voor de uitdagingen waar werkende ouders mee te maken krijgen, zoals de spagaat tussen werkverplichtingen en de zorg voor hun gezin.

Wees je als werkgever ook bewust van de impact van jouw mening over de situatie van je medewerker. Probeer open naar een situatie te kijken en je niet te laten leiden door je vooroordelen. Iedereen gaat anders om met situaties en als werkgever wil je medewerkers in hun situatie het beste kunnen ondersteunen. Als je in gesprek gaat met een medewerker, ga bevooroordeelde opmerkingen en ongevraagde adviezen uit de weg. Vraag juist waar de medewerker behoefte aan heeft en verplaats je in de situatie.

2. Bied flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden

Bied werknemers de vrijheid om hun werktijden aan te passen aan hun eigen behoeften. Als werkende ouders het gevoel hebben dat ze flexibel zijn en zelf keuzes kunnen maken, zorgt dat al voor minder stress. Een bedrijf dat dit heel goed doet is het bekende technische bedrijf Salesforce. Kernwaarden van het bedrijf zijn vertrouwen, innovatie en gelijkwaardigheid. Werknemers krijgen de mogelijkheid om hun werkdagen zelf in te delen en thuis te werken als dit hen beter uitkomt3.

Introduceer bijvoorbeeld een flexibel werkschema, waarbij werknemers hun werktijden kunnen aanpassen op hun gezinsverplichtingen. Een voorbeeld kan zijn dat een werknemer om 4 uur naar huis kan en de gemiste uren op een ander moment inhaalt. Ook helpt het als werknemers deels vanuit huis kunnen werken. Ze hebben dan bijvoorbeeld één of twee dagen per week geen reistijd naar kantoor.

3. Bied ondersteuning bij kinderopvang

Een plek op een goede kinderopvang vinden is soms een uitdaging. Help werkende ouders daarbij door hen toegang te geven tot goede kinderopvangdiensten. Bij WorkFamily Solutions bieden we verschillende diensten om werkende ouders binnen je organisatie daarbij te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is garantie op een plek bij een vestiging van Kindergarden. Ook bieden we incidentele kinderopvang, waardoor ouders in onverwachte situaties alsnog hun kind bij de opvang kunnen onderbrengen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan welke diensten we aanbieden.

4. Stimuleer een goede werk-privébalans

Laat in de bedrijfscultuur zien dat jullie een gezonde werk-privébalans belangrijk vinden. Organiseer workshops en seminars over dit thema en moedig leidinggevenden aan om het goede voorbeeld te geven. Een leidinggevende die af en toe ook eerder naar huis gaat om de kinderen van school te halen, laat zien dat dit heel normaal is. De bedrijfscultuur zal niet in één klap veranderen door deze acties. Maar het geeft medewerkers in elk geval meer het gevoel dat ze zelf de regie hebben.

5. Ga een open gesprek aan

Ga de open dialoog met werknemers aan om te begrijpen hoe ze zich voelen en wat voor ondersteuning ze nodig hebben. Maak ook zeker duidelijk welke vormen van ondersteuning de organisatie biedt en moedig werknemers aan om hun behoeften kenbaar te maken. Dan kun je jouw aanbod daarop afstemmen.

Laten we samen werkende ouders binnen jouw organisatie ondersteunen

In een wereld waarin werk en privé steeds meer met elkaar verweven raken, is het cruciaal om als HR-manager een ondersteunende omgeving voor werkende ouders te creëren. Met de juiste maatregelen kun je als (HR-)manager parental burn-outs helpen te voorkomen en het welzijn van je medewerkers vergroten.

Zet vandaag nog de eerste stappen naar een gezonde werk-privébalans binnen jouw organisatie. Bekijk hier de verschillende diensten van WorkFamily Solutions.

Neem contact op

 

Bron 1: RTL nieuws, 2023

Bron 2: 24Baby

Bron 3: mt/ sprout, 2019

Tags

Artikel