Grip op het verloop onder werkende ouders

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

Een betere werk-privébalans creëren is de belangrijkste reden voor werkende ouders om van baan te wisselen. Hoe voorkom je dat werknemers met kinderen om die reden vertrekken bij jouw organisatie? Oftewel: hoe zorg je voor een betere werk-privébalans onder jouw werknemers met kinderen? In dit artikel vertellen we je wat het belang is van een goede werk-privébalans en ontdek je welke aanpassingen je als organisatie kunt doen om het verloop onder werkende ouders te beperken.

Wil je op de hoogte blijven van relevante onderwerpen zoals deze? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel artikel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het belang van een goede werk-privébalans

Werkverplichtingen combineren met de zorg voor het gezin kan overweldigend zijn. Zowel op het werk als thuis wordt veel van hen verwacht. Niet gek dus dat werkende ouders het liefst voor een werkgever werken die hen helpt om de juiste balans te vinden.

Werkende ouders zijn belangrijk op de arbeidsmarkt. Hun bijdrage gaat verder dan de taken op kantoor. Ze staan volop in het leven en kunnen hun talenten en ambities ten volle benutten op het werk. Deze getalenteerde werknemers binnen je organisatie houden, is voor je organisatie heel belangrijk. Maar hoe maak jij als werkgever een goede werk-privébalans mogelijk en hoe voorkom je dat jouw werknemers met kinderen een andere werkplek zoeken? 

Trends in verloop onder werkende ouders

Om het verloop onder werkende ouders effectief aan te pakken, is het belangrijk dat je de trends kent die hier invloed op hebben. Een aantal redenen voor het verloop zijn:

  1. Ontevredenheid over de werk-privébalans. Werkende ouders streven naar een gezonde balans tussen werk en privé. Als deze balans te lang of te vaak verstoord wordt, kan dit leiden tot stress, burn-outklachten en uiteindelijk zelfs zoeken naar een nieuwe werkplek die wél een betere balans biedt1.
  2. Ondersteuning rondom het ouderschap. Organisaties die werkende ouders actief helpen, bijvoorbeeld door flexibele werktijden en kinderopvangfaciliteiten te bieden, hebben over het algemeen betrokken werknemers. Die betrokkenheid zorgt weer voor een lager verloop, omdat betrokken medewerkers zich verbonden voelen met de organisatie2.
  3. Loopbaanontwikkeling. Werkende ouders willen zich ook kunnen ontwikkelen in hun loopbaan. Als de organisatie geen duidelijke mogelijkheden biedt voor professionele groei, kan dit leiden tot ontevredenheid en vertrek1.
  4. Relatie met de manager. Onderzoek toont aan dat medewerkers die zich gewaardeerd voelen en een goede band hebben met hun leidinggevende, minder snel de organisatie verlaten3.

Oplossingen voor verloop onder werkende ouders

Vanwege de grote impact van vertrekkende medewerkers is het belangrijk dat je verloop als organisatie zoveel mogelijk voorkomt. Hoe je dat aanpakt? Dit zijn een aantal praktische oplossingen om het verloop onder werkende ouders te beperken.

1. Maak flexibel werken mogelijk

Een van de meest effectieve manieren om de werk-privébalans te ondersteunen, is het mogelijk maken van flexibele werkuren en thuiswerken1. Tegenwoordig is het heel normaal om thuis je laptop open te klappen. Bovendien kunnen ouders op die manier zelf hun werk inplannen. Waar het voor ouders vaak om draait, is dat ze er op de belangrijke momenten voor hun kinderen zijn. Ze willen de optie hebben om zonder te veel gedoe af en toe bij een uitvoering op school of een sportwedstrijd te zijn, luizenvader of -moeder te zijn en met hun kind naar de tandarts te gaan. Als je werknemers die optie biedt, zijn ze vaak bereid om ‘s avonds langer door te werken. Daardoor ervaren ouders meer onafhankelijkheid en een betere werk-privébalans.

2. Focus op het resultaat

Door flexibele werkuren mogelijk te maken verandert de manier waarop de werkgever kijkt naar het werk dat gedaan wordt. De focus ligt niet meer op wanneer werknemers werken, maar op het resultaat dat zij afleveren. Soms kunnen werknemers in minder uren meer gedaan krijgen als ze de optie krijgen hun dagen zelf in te delen. Zorg dat je als werkgever bewust bent van deze verschuiving, zodat je werknemers kunt ondersteunen in het vinden van de werkwijze die het beste bij de persoon past.

3. Bied faciliteiten voor kinderopvang aan

Wanneer je als organisatie goede kinderopvangfaciliteiten aanbiedt, laat je zien dat je de behoeften van aanstaande en kersverse ouders serieus neemt. Werkende ouders hoeven zich er daardoor niet druk over te maken of ze wel opvang voor hun kind kunnen vinden. WorkFamily Solutions biedt gegarandeerde kinderopvang en Back-up Care aan voor jouw werknemers. Daarmee weten werkende ouders zeker dat de opvang van hun kind goed geregeld is. Ben je benieuwd wat dit precies inhoudt? Bekijk onze diensten.

4. Ga open in gesprek met werkende ouders

Verder is het heel belangrijk dat werknemers zich vrij voelen om hun zorgen te bespreken. Werkende ouders moeten zich op de werkvloer begrepen en gesteund voelen. Het is ook belangrijk dat zij vragen durven te stellen over verlof. Een eerste stap in de goede richting is dat je een contactpersoon binnen de HR-afdeling aanwijst die deze vragen kan beantwoorden.

Ook feedbacksessies en exitinterviews met vertrekkende werknemers kunnen je inzicht geven in de behoeften van werkende ouders en andere medewerkers. Maak van tevoren een plan om dit goed aan te pakken4.

5. Combineer verschillende oplossingen

Met één simpele oplossing ben je er niet en het zorgt al helemaal niet voor minder verloop onder werkende ouders. De belangrijkste tip is om ervoor te kiezen om verschillende oplossingen, zoals hierboven genoemd, met elkaar te combineren. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 1 gesprekken met ouders op zich niet voor positieve veranderingen zorgen. Het geeft mensen vaak het gevoel dat er onrealistische tijdsdruk heerst op de werkvloer. Terwijl jij het als werkgever dan alleen maar goed bedoelt. Wat wel werkt is om dit te combineren met andere oplossingen. Ga naast het voeren vanpersoonlijke gesprekken ook aan de slag met flexibele werkmogelijkheden.

Verloop onder werkende ouders

Wat is de impact van een hoog verloop?

Het verloop onder werkende ouders heeft niet alleen invloed op individuele werknemers, maar ook op de hele organisatie. Ervaren werknemers kwijtraken brengt zowel directe als indirecte kosten met zich mee. 

  • Als een ervaren werknemer je organisatie verlaat, moet je op zoek gaan naar een vervanger met de juiste kwaliteiten. Daar komen wervings- en trainingskosten bij kijken.
  • Een openstaande vacature kan de andere teamleden extra werkdruk geven. Mogelijk vallen zij daardoor uit of verlaten ze de organisatie ook.
  • Het duurt enkele maanden voordat de vervanger volledig ingewerkt is. Ook die tijd kost geld.
  • Verloop kan de reputatie van je organisatie schaden. Dan wordt het moeilijker om nieuw talent aan te trekken.
  • Er is niet altijd financiële ruimte om vacatures in te vullen. Daardoor kun je een structureel probleem krijgen.

Dus: wat is belangrijk?

Werkende ouders binnen je organisatie houden, vraagt om een goede benadering waarbij je specifiek rekening houdt met de uitdagingen waar zij tegenaanlopen. Met een flexibele werkomgeving en oog voor persoonlijke behoeften kun je niet alleen het verloop verminderen maar ook een positieve cultuur creëren. Houd in gedachten dat één oplossing niet het verschil gaat maken en dat een combinatie tussen verschillende oplossingen voor het beste resultaat zal zorgen.

Wil je jouw medewerkers op weg helpen?

Wil je werkende ouders binnen je organisatie helpen om de juiste werk-privébalans te vinden? Of vraag je je af hoe je dit goed aanpakt? WorkFamily Solutions biedt verschillende diensten voor organisaties die hun medewerkers met kinderen willen ondersteunen. Zo kun je kiezen tussen gegarandeerde kinderopvang, Back-up Care, gesprekken met een coach of expert en een kennisbank vol met informatie over werkend ouderschap en kindontwikkeling. 

Nieuwsgierig? We vertellen je graag vrijblijvend meer en denken met je mee over de opties. Mail naar info@workfamilysolutions.nl

 

Bron 1: OpenUp, 2022

Bron 2: Beaks, 2023

Bron 3: Trends in HR, 2023

Bron 4: Leiderschapinzetbaarheid

Bron 5: Fleming, 2024

Auteur

WorkFamily Solutions