De invloed van (HR) managers op de werkstress van werknemers

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

Een gezonde werk-privébalans is cruciaal voor het welzijn van werkende ouders. Het jongleren tussen professionele verplichtingen en gezinsleven kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral wanneer werkstress wordt meegebracht naar huis. Dit artikel werpt een licht op de impact van werkstress op werkende ouders en geeft jou als (HR) managers tips voor het ondersteunen van werkende ouders binnen je organisatie.

Werkstress en werk-privébalans

Vier op de tien werknemers kampt met een te hoge werkdruk1. Werkstress kan veroorzaakt worden door overmatige werkdruk, strakke deadlines en gebrek aan controle over het werk. Voor werkende ouders kan deze stress verder worden versterkt door de verantwoordelijkheden thuis, zoals kinderopvang, schoolbegeleiding en huishoudelijke taken. Bij chronische stress uit zich dit in slaapproblemen, een gejaagd gevoel en concentratieproblemen.

Deze verstoorde balans heeft een negatieve invloed op de algehele levenskwaliteit van werkende ouders en kan leiden tot een hoger risico op uitval, burn-out klachten, verminderde productiviteit en gezondheidsproblemen.

Jongleren tussen werk en privé

Het meenemen van werkstress naar huis kan de uitdagingen van werkende ouders verergeren, waardoor ouders moeite hebben om zich volledig te kunnen concentreren op hun gezinsleven wanneer ze thuis zijn, en andersom als zij aan het werk zijn. Het is daarom belangrijk om werkende ouders te ondersteunen bij het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé.

Rol van (HR) managers

HR-managers spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van werkende ouders en het bevorderen van een gezonde werk-privébalans binnen de organisatie. Het mogelijk maken van flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, kinderopvangfaciliteiten, en vitaliteitsprogramma's zijn enkele manieren waarop HR-beleid werkende ouders kan ondersteunen. Maar nog belangrijker: een cultuur creëren die het belang van een gezonde balans erkent en aanmoedigt.

Oplossingen en aanbevelingen

Hier een aantal concrete oplossingen voor jou als (HR) manager die je kunt implementeren in het huidige beleid.

  1. Bespreek je verwachtingen

    Het is goed om met je medewerkers te bespreken wat jij van hen verwacht. Als jij een mailtje stuurt midden op de dag, maar de medewerker is op dat moment niet aan het werk, hoe snel verwacht je dan antwoord te krijgen? Door dit soort zaken duidelijk te maken ontstaat er ook geen verwarring en weten medewerkers waar zij aan toe zijn.
  2. Laat medewerkers zien dat je hen vertrouwt

    Geef werknemers de vrijheid om hun werkuren zelf in te delen en te kiezen op welke locatie er gewerkt wordt, zolang de resultaten en deadlines worden behaald. Dit vertrouwen kan de betrokkenheid vergroten en stress verminderen bij werkende ouders die balanceren tussen werk en gezinsverantwoordelijkheden.
  3. Elke situatie is anders

    Moedig werknemers aan om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé, maar kijk hierbij goed wat per persoon werkt. Voor de ene medewerker geeft het juist rust door werk en privé letterlijk te scheiden door thuis niet aan het werk te zijn. Deze persoon kan het fijn vinden om alleen op kantoor te werken en bij thuiskomst ook niet meer aan werk te hoeven denken. In dit geval is een tip: vermijd het beantwoorden van werkgerelateerde e-mails tijdens familietijd en bevorder het loslaten van werkzorgen buiten kantooruren.

    De andere werknemer kan het juist rustiger vinden om de werktijden zelf in te delen en te werken op de momenten dat dit voor het gezin het beste uitkomt. Dat kan ook na het eten zijn als de kinderen op bed liggen of juist tijdens de schooluren. Het risico hiervan is dat je als werkende ouder geen onderscheid hebt tussen werk en privé. Een tip in dit geval is: zorg ervoor dat je omgeving weet wanneer jij aan het werk bent en wanneer niet zodat je ongestoord kunt werken.
  4. Informeer werkende ouders

    Bespreek samen welke situaties voor stress zorgen en hoe dit opgelost zou kunnen worden. Benadruk dat het te vaak mee naar huis nemen van werk voor stress zorgt. Zo kun je werkende ouders vragen stellen over hun werk-privébalans die hen aan het denken zetten. Bepaal samen wat wel en niet werk voor de situatie. Het is belangrijk om in zo’n gesprek niet controlerend over te komen. Je wil de medewerker helpen en niet beleren. Vragen waar je over in gesprek kunt gaan zijn:
  5. Praat over de vooruitgang en met een coach

    Implementeer flexibele werkschema's waar mogelijk en moedig ouders aan om regelmatig feedback te geven over hun werk-privébalans. Bespreek tijdens evaluaties hoe deze balans kan worden verbeterd en welke aanpassingen nodig zijn om stress te verminderen. Uiteindelijk is het aan jullie als werkgever en werknemer de taak om gezamenlijk de beste oplossingen voor uitdagingen te vinden.

    WorkFamily Solutions biedt werkende ouders binnen organisaties de mogelijkheid om met een coach of expert in gesprek te gaan. Soms is het fijn om met iemand buiten de organisatie contact te hebben. Lees meer over wat we jouw medewerkers kunnen bieden op deze pagina.

Maak nu het verschil als (HR) manager

Het is tijd voor organisaties om actie te ondernemen en een verschil te maken in het leven van werkende ouders. Door samen te werken aan het verminderen van werkstress en het bevorderen van een gezonde werk-privébalans, creëer je een gezinsvriendelijke werkplek voor alle ouders binnen je organisatie.

Heb je vragen over hoe WorkFamily Solutions jou kan ondersteunen in het creëren van deze gezinsvriendelijke werkplek? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

 

Bron 1: HR magazine, 2023 

Bron 2: NCOI 

Bron 3: Adaptics

Bron 4: Loyalis, 2024

Bron 5: Woosh5

Auteur

WorkFamily Solutions