De reden van verzuim op de werkvloer

Artikel
Auteur
WorkFamily Solutions
Leestijd
2 min

Verzuim op de werkvloer onder werkende ouders is een veelvoorkomend probleem dat invloed heeft op zowel werkgevers als werknemers. Het begrijpen van de oorzaken van verzuim en het implementeren van effectieve maatregelen om dit te voorkomen, zijn belangrijk voor het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en het verbeteren van de productiviteit. In dit artikel zullen we de belangrijkste redenen voor verzuim onder werkende ouders uitlichten en innovatieve maatregelen bespreken die werkgevers kunnen nemen om dit probleem aan te pakken.

Oorzaken van verzuim onder werkende ouders 

Verzuim van werknemers heeft invloed op de werkgever omdat zij met onvoorziene kosten achter blijven, een verzuimde medewerker kost een werkgever al snel meer dan 400 euro1. Daarnaast zal er vervanging voor de werkzaamheden gezocht moeten worden. De praktijk leert dat andere werknemers hier vaak de dupe van worden omdat zij dit tekort moeten oplossen. Door de specifieke oorzaken van verzuim beter te begrijpen, kunnen werkgevers gerichte maatregelen nemen om het probleem aan te pakken en een ondersteunende werkomgeving te creëren die het welzijn van werkende ouders bevordert en verzuim vermindert.

  1. Mentale klachten

    Ouders van jonge kinderen zitten in een kwetsbare periode waarin er veel op hen afkomt. In deze periode lopen ze meer risico op mentale klachten. Mentale klachten, zoals angst, depressie en burn-out, kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van werkende ouders. De combinatie van werk- en zorgtaken kan leiden tot overbelasting. Werkende ouders kunnen zich overweldigd voelen door de druk om zowel op het werk als thuis te presteren, en vaak wordt gedacht dat de vermoeidheid die ontstaat erbij hoort. Werkende ouders trekken daarom niet op tijd aan de bel. In combinatie met het feit dat ouders het lastig kunnen vinden om hun uitdagingen met een werkgever te bespreken, zorgt dit vaak voor mentale klachten.
  2. Werkstress

    Werkstress is een veelvoorkomend probleem onder werknemers en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder hoge werkdruk, strakke deadlines, conflicten op de werkvloer en gebrek aan steun van leidinggevenden. Werkende ouders kunnen extra stress ervaren door de noodzaak om werk- en gezinsverplichtingen in balans te houden, waardoor ze kwetsbaarder worden voor stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Werkstress kan leiden tot verminderde productiviteit, lagere motivatie en uiteindelijk tot verzuim als werknemers zich niet in staat voelen om met de stress om te gaan en te blijven functioneren op het werk.
  3. Conflicten op de werkvloer

     

    Conflicten op de werkvloer kunnen een bron van stress en spanning zijn voor werkende ouders. Deze conflicten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken zoals miscommunicatie, onenigheid over werkverdeling, concurrentie tussen collega's of conflicten met leidinggevenden. 27% van de werknemers ervaart een conflict op de werkvloer met collega’s, leidinggevende of werkgever2. Werkende ouders kunnen extra gevoelig zijn voor conflicten op het werk vanwege de extra druk die ze ervaren om een balans te vinden tussen werk- en gezinsverplichtingen. Conflicten kunnen leiden tot verminderde tevredenheid op het werk, een negatieve werkomgeving en uiteindelijk tot verzuim wanneer werknemers de stress en spanning niet kunnen verdragen.

Maatregelen om verzuim onder werkende ouders te voorkomen

Als werkgever zijn er veel verschillende maatregelen die genomen kunnen worden. Het is goed om je als werkgever te verplaatsen in de situatie van werkende ouders binnen je organisatie3.

  • Flexibele kinderopvangopties: Aanbieden van flexibele kinderopvangopties die aansluiten op de werktijden van ouders. Bekijk onze diensten om te zien wat we voor jouw werknemers hierin kunnen betekenen. 
  • Gezinsvriendelijke werkplekken: Creëren van speciale ruimtes waar ouders hun kinderen kunnen meenemen om stress te verminderen en de betrokkenheid te vergroten. 
  • Wellnessprogramma's gericht op ouderschap: Ontwikkelen van programma's die het welzijn van werkende ouders bevorderen en stress verminderen. 
  • Flexibele verlofregelingen: Aanbieden van flexibel verlof voor speciale gelegenheden in het leven van een kind, zoals belangrijke evenementen of ziekte.

Implementeren van de maatregelen

Nog belangrijker dan de maatregelen zelf is de manier waarop de maatregelen worden geïmplementeerd. Het begint namelijk bij jou als werkgever. Pas je de maatregelen niet op de juiste manier toe? Dan heeft het weinig effect.

Gezinsvriendelijke beleidsmaatregelen ontwikkelen 

Werkgevers kunnen gezinsvriendelijke beleidsmaatregelen ontwikkelen die het voor werkende ouders gemakkelijker maken om werk en gezinsverantwoordelijkheden in balans te houden. Dit omvat flexibele werkregelingen, zoals thuiswerken, flexibele uren en de mogelijkheid voor ouders om verlof op te nemen voor familiegerelateerde verplichtingen.

Opleiden van managers en medewerkers

Het is belangrijk om managers en medewerkers op te leiden over de specifieke uitdagingen waarmee werkende ouders te maken hebben en hoe ze deze kunnen ondersteunen. Trainingen kunnen zich richten op het herkennen van tekenen van stress en burn-out, effectieve communicatie met werkende ouders en het bieden van flexibele oplossingen om tegemoet te komen aan individuele behoeften.

Evaluatie en aanpassing

Zorg ervoordat je de effectiviteit van de geïmplementeerde strategieën regelmatig evalueert en waar nodig aanpassingen te doet. Dit kan gedaan worden door middel van enquêtes, feedbacksessies en het monitoren van verzuimcijfers. Door continu te evalueren en aan te passen, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat hun maatregelen effectief blijven in het ondersteunen van werkende ouders en het verminderen van verzuim. 

 

Bron 1: Sazas

Bron 2:  Fit For Thought, 2023

Bron 3: Smart Health

Auteur

WorkFamily Solutions